Vanilja në parfume

visibility230 Views comment0 comments person Posted By: KH list In: Përbërësit

Parfumieri Christine Nagel, i cili ka prodhuar aroma për Jo Malone, Armani Privé dhe Narciso Rodriguez, thotë se vanilja është "e butë, pothuajse e ëmbël, por ka një aspekt të fortë, intensiv dhe kafshëror". Craig Warren, drejtor i çështjeve shkencore në Institutin Sense of Smell, pajtohet që vanilja është një aromë fituese. Ai shpjegon se vanilja prodhon ndjenjën e lumturisë. Nga të gjitha përbërësit që janë në një në aromë, vanilja është më e pëlqyera në të gjithë botën. Me aromat e vaniljes që janë kaq të zakonshme në parfume, ju mund të gjeni lehtësisht një aromë që t'ju pëlqejë! Aroma e vaniljes besohet se rrit ndjenjat e epshit, ndërsa disa studime tregojnë se vanilja mund të rrisë nivelet e adrenalinës në gjak. Vanilja është më e fuqishme se sa mendojmë!

Aroma e këndshme e vaniljes është e njohur për të gjithë. Megjithatë, shumica e njerëzve e lidhin aromën e vaniljes me vanilinë, zëvendësuesin sintetik të vaniljes, i cili përdoret gjerësisht për shkak të kostos shumë të ulët të prodhimit në krahasim me çmimin e vaniljes së vërtetë.
Le të ndalemi në aspektet historike.
Vanilja erdhi në kontinentin e vjetër nga Amerika Latine së bashku me kakaon, patatet, misrin dhe shumë bimë dhe perime të tjera. Në çdo rast, vanilja përdorej edhe në vendin e origjinës për përgatitjen e pijeve me bazë kakao që shërbeheshin në oborrin mbretëror të Majave dhe Aztecëve. Si në kohët e lashta ashtu edhe sot, fasulet e vaniljes vlerësohen si erëza me një aromë të jashtëzakonshme. Vanilja i përket familjes së orkideve. Ka qindra varietete të saj.

Më e famshmja është vanilja Bourbon e cila ka një erë të pasur dhe simpatike. Vanilja Bourbon është burimi i nxjerrjes natyrale të vanilinës, por prodhimi i saj është shumë i shtrenjtë për këtë arsye vanilja Bourbon përdoret në parfumeri të nivelit të lartë.

E konsideruar me të drejtë si mbretëresha e erëzave, vanilja është padyshim protagoniste në parfumeri.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published
E diel E hënë E martë E mërkurë E enjte E premte E shtunë January February March April May June July August September October November December