Patchouli

visibility110 Views comment0 comments person Posted By: EM list In: Përbërësit

Patchouli është një bimë aromatike, me gjethe të buta, rritet në një lartësi prej rreth një metër. Dy ose tre herë në vit gjethet priten, thahen dhe paketohen për eksport dhe distilim të vajit. Vaji më i mirë është ai i sapo distiluar pranë plantacionit. Ajo që merret nga gjethet e importuara në Evropë ka një cilësi 80% më të ulët. Patchouli është një rregullues i shkëlqyer, i jep parfumit një notë ekzotike dhe shpesh është një përbërës i rëndësishëm në përzierjet orientale. Vaji esencial ka një ngjyrë portokalli të djegur dhe një erë të ëmbël, barishtore, pikante dhe balsamike. Patchouli gjithashtu kohët e fundit është përdorur si një aromë më vete, shpesh krahas vetiverit.

Për çfarë përdoret patchouli?
Duket se vaji i patchoulit, krahas përdorimit në parfumeri, mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër llojeve të caktuara të infeksioneve të shkaktuara nga bakteret ose kërpudhat. Përdorimi i tij propozohet për të luftuar ftohjet dhe problemet gastrointestinale si dhimbje barku, marrje mëndsh, të vjella dhe diarre.

Patchouli u përhap në Amerikë dhe Evropë në fund të viteve 1960, duke filluar me lëvizjet pacifiste dhe hipi. Ishte aroma e Indisë, e cila u bashkua me praktikat medituese dhe mishëronte magjepsjen për kulturën orientale. Dashuria për parfumin e thellë të Patchouli ka infektuar një brez të tërë, duke u bërë simbol i një stili jetese bohemiane. Por historia e Patchoulit Indian është shumë më e vjetër. Si një pesticid i fuqishëm, ai u përdor në Rrugën e Mëndafshit për të parfumuar pëlhura dhe për t'i mbrojtur ato nga mola. Ky është pikërisht përdorimi me të cilin u përhap përgjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë në Evropë, duke mbërritur së bashku me veshjet e prodhuara në Indi. Efektiviteti i tij si një anti-mole nënkupton që për një kohë të gjatë aroma e tij ishte e lidhur me këtë qëllim përdorimi dhe për këtë arsye ishte i nënvlerësuar si një parfum personal.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published
E diel E hënë E martë E mërkurë E enjte E premte E shtunë January February March April May June July August September October November December